Wednesday, 5 January 2011

Huh, Basikal Punya Pasal 3

" Assalamualaikum!", seorang lelaki memberi salam.

"Waalaiku..( hensemnya mamat ni ), sempat lagi Syafiqah berbisik... musalam , awak ni siapa ek?", tanya Syafiqah.

"Saya Zakril, ini ada kuih. Emak saya yang suruh hantar kuih dekat sini ", terang Zakril.

Syafiqah mengambil kuih itu.

" Eh Syafiqah asal tak ajak Zakril masuk dalam rumah? Kesian dia penat penat datang sini nak hantar kuih yang mak pesan, hihi ", kata emak Syafiqah sambil tersengih.

Emak Syafiqah mengambil kain itu dan menghidangkannya untuk minum petang.

Zakril sempat menjeling rumah Syafiqah dan mengagumi susun atur rumah Syafiqah.

" Cantikya susunan perabot dekat rumah ni ", tiba-tiba terkeluar pulak suara Zakril.

" Hehe, kalau nak tau, Syafiqah lah yang susun atur perabot kat rumah ni. Dia ni memang minat nak jadi pereka hiasan dalaman ", rancak emak Syafiqah mem'promote' anaknya, hehehe.

Syafiqah hanya tersipu- sipu malu mendengar pujian daripada Zakril. Macam first time pulak minah ni kena puji. Tetapi, dia rasa macam pernah tengok muka si Zakril ni. Kat mana agaknya? Eh, ni bukan kawan si mamat poyo tu ke? Memang tak syak lagi Tapi Zakril ni tak sama langsung dengan si poyo tu. Zakril ni hensem, baik dan peramah pulak tu! Untung siapa yang jadi girlfriend dia, huhu.

" Apa yang awak tersenyum sorang - sorang tu ? ", tanya Zakril.

Tersentak Syafiqah apabila ditegur Zakril. " Err, takde pape ", ayat coverline yang biasa dikeluarkan.

...You are the only exception... Wah, jiwang jugak mamat ni. Siap set lagu ni sebagai ringtone. Layan....Tangkap leleh, hahaha.

" Yo, Syafiq! Apa? Kau dah ada kat sana? Okay ! Alright, I'll be there. Chow! ", Zikri meletak telefon.

Memang sah dia ni rapat dengan Syafiq. Tak payah nak pergi mahkamah untuk buktikkan yang dia ni bestfriend Syafiq. Syafiqah membuat muka masam apabila nama Syafiq disebut sampai cuka pun surrender !

" Oh, ye. Sebelum kamu balik, makcik nak ambil duit kejap kat atas ", kata emak Syafiqah seraya berlari - lari anak ke tangga menuju ke atas.

Zakril hanya tersenyum.

" Psstt...", Zakril seperti ingin bercakap sesuatu.

" Apa dia? " , soal Syafiqah sambil kehairanan.

"Nak number fon boleh ? ", Zakril tersengih seperti kerang busuk.

Syafiqah hanya terdiam. Nak bagi ke tak? Dia hensem, baik pulak tu. Bagi jelah! Amboi memilih betul aku ni, kalau hensem baru nak bagi number fon, kalau tak jangan harap! Agak kejam aku ni, kalah Firaun, hehehe.

" Nah! 014... Tekan - tekan tak dapat. Hahaha! " gurau Syafiqah. Halamak, gedik pulak minah ni.

Zakril seperti merajuk. Eeee, nak jugak gedik pulak mamat ni.

" Okay, 012-2301850 ", kata Syafiqah.

" Thanks ", kata Zakril sambil membuat senyuman manis yang boleh menyebabkan penyakit Diabetes.

Sehari Syafiqah menunggu tetapi tidak ada lansung panggilan daripada Zakril.

" Agaknya dia busy kot ", Syafiqah memujuk hati sendiri.

Tiba - tiba ringtone kegemaran Syafiqah 'Because I'm Stupid' berbunyi. Syafiqah ni memang tak bodoh pun. Dia ni genius jugak la dalam kelas. Hahaha, sebenarnya Syafiqah ni memang suka lagu ni sebab itu lagu tema drama Korea, Boys Over Flowers. Rugi lah perempuan kalau tak tengok Lee Min Ho dalam cite tu. Hot betul! Berbalik kepada cerita ' Huh, Basikal Punya Pasal ' ni, Syafiqah mengangkat telefonnya.

" Yo, Syafiqah ! ", Zakril menegur.

" Assalamualaikum ", saja Syafiqah memerli. Padan muka, hehehe.

" Waalaikumusalam, awak tengah buat apa tu? " Zakril bertanya.

Nae meoriga neomuna nappaseo
Neo hanapakke nan moreugo
Tareun sarameun pogoittneun neon
Ireon naema-eumdo moreugettji

Neoui harue naran eoptgettji
Tto chu'eokjoch'a eoptgettjiman
Neoman paraman pogoittneun nan
Chakku nunmuli heureugoisseo

Neoui dwaetmoseubeul poneungeotdo nan haengbokiya
Ajik naui ma-eumeul mollado
Kkeutnae seuch'ideusi kado

Niga neomu pogosip'eun nalen
Neomu kyeondigi himdeul naleneun
Neoreul saranghanda ipgae maemdola
Honja dasi tto CRYING FOR YOU
Honja dasi tto MISSING FOR YOU
Baby! I love you! I'm waiting for you!

Neoui harue nan eoptgettji
Tto kieokjoch'a eoptgettjiman
Neoman paraman pogoittneun nan
Honja ch'ueokeul mandeulgo isseo

Naegen sarangiran areumdaun sangch'eokat'a
Neoui yeppeun misoreul poado
Hamkke nan utjido mothae

Niga neomu saenggaknaneun nalen
Kaseum sirigo seulp'eun naleneun
Niga pogosip'ta ipgae maemdola
Honja dasi tto CRYING FOR YOU
Honja dasi tto MISSING FOR YOU
Baby! I love you! I'm waiting for you!

Bye, bye, never say goodbye
Ireohke chapji mothajiman
I need you amu maldo mothae I want you
Paraedo dasi paraedo

Niga neomu pogosip'eun nalen
Neomu kyeondigi himdeul naleneun
Neoreul saranghanda ipgae maemdola
Honja dasi tto CRYING FOR YOU

Niga neomu saenggaknaneun nalen
Kaseum sirigo seulp'eun naleneun
Niga pogosip'ta ipgae maemdola
Honja dasi tto CRYING FOR YOU
Honja dasi tto MISSING FOR YOU
Baby! I love you! I'm waiting for you!

Beberapa minit kemudian...

Fuyooo, sedap gak orang tu nyanyi. Siap main guitar lagi. Tapi siapa yang nyanyi tu? Nak kata Zakril memang tak logik. Syafiq? Huh, impossible! Wah, sempat lagi Syafiqah mendengar orang menyanyi lagu favourite dia.

" Hello, hello. Syafiqah, awak okay ke? Lamanya diam. Malu ke? Hehehe. " soal Zakril.

" Huh? Oh, saya okay je. Sebenarnya saya tengah belajar, busy sikit harini ", kata Syafiqah.

Tipu! Padahal Syafiqah tunggu bagai nak rak untuk dapat panggilan daripada Zakril. Dia lama diam pun sebab terpukau dengan suara sedap tadi.

" Awak pulak? Tengah buat apa? ", tanya Syafiqah.

" Syafiq, diam ar! Aku tengah cakap dengan awek ni! ", kata Zakril.

Siapa awek kau? Huh, tiba- tiba Syafiqah berbisik dalam hati. Rasa sakit hati pulak apabila Zakril bercakap macam tu. Apa - apa pun dia berharap dapat dengar Syafiq yang poyo tu menyanyi. Terkejut jugak bila dah tau yang Syafiq ni pandai nyanyi. Bukan apa, muka boleh tahan tapi muka ketat ah! Hahahahaha! Ish, tak baik betul aku ni.

Tiba -tiba suara Syafiq kedengaran dalam telefon tu, "pompuan tu tak malu ke cakap dengan laki malam -malam buta ni? Macam takle tunggu esok pulak. Buat rosak mood aku je! ". Suara macam Syafiq nak mengamuk.

" Syafiqah, sorry ek. Syafiq memang camtu. Ayat nak berbisa je. Biasa dia lagi teruk daripada bisa bapak Anaconda ", Zakril memujuk.

" Takpela, awak. Saya rasa saya nak nak tidur lah. Okay, Assalamualaikum", kata Syafiqah.

Tak sempat Zakril nak jawab salam, Syafiqah dah telefon. Merajuk la tuh!

Ish, Syafiqah ni tak main ar merajuk - merajuk ni! Syafiqah menumbuk bantal busuk dia cukup - cukup untuk melepaskan geram. Bukan apa, bantal busuk tu je la benda lembut yang sedap ditumbuk. Hahaha, nak belasah pun, belasah la benda lembut. Tapi jangan lelaki lembut sudah, hahaha. Kang tak pasal - pasal masuk paper muka surat depan sekali, Syafiqah bersalah kerana menumbuk lelaki lembut.

" Haish, sabar Syafiqah, sabar ", Syafiqah memujuk dirinya sambil memejam mata untuk tidur.

3 comments:

  1. freya here :D ecehwah nyanyi lgu korea. sambung doe! :)

    ReplyDelete
  2. hahaha..yg chapter ni mmg best..weyh, sambung lg weyh citer...ce citer ce citer! :D

    ReplyDelete