Thursday, 29 October 2009

Huh,basikal punya pasal 2

“Okay,hari ini kita belajar pasal reproductive system.”,kata cikgu Tajul.Cikgu ini adalah cikgu yg paling famous dengan kontroversi kat SMK Seven.Nak tau sbb ape? Cikgu ni ialah cikgu yg paling hensem dan muda.So,ramai lah dak perempuan suka dia.Tapi ade sumber mengatakan cikgu ni dah tgkp cintan ngan cikgu Salina.Biasa la ade gak “wartawan” kat sekolah.

Beberapa orang yang mengantuk mula terjaga.Tiba-tiba ada murid berkata “cikgu,cepatlah sambung!”.Agaknya dia dah tak sabar.Haha.Semua murid mula menumpukan sepenuh perhatian.Tapi selalunya mereka tak macam ni.Semua orang yang sedang mendengar arahan cikgu Tajul berpaling arah ke pintu. “Cikgu,sorry saya lambat.Tertinggal bas tadi”,kata Syafiqah.Dia kelihatan pucat. “Kesian kawan kita”,bisik Amila kepada Amira dan Nabiha. “Masuk,nasib kamu baik.Kita baru start saja”,balas C.Tajul.Syafiqah cepat-cepat menuju ke meja kumpulannya dan terus mengeluarkan buku. “Nanti aku cite”,kata Syafiqah.Dia macam tau je 3 orang kwn die nk tanye dia. “Okay,h/w kamu semua dalam exercise book,muka surat 63.Saya nak kamu hantar hari Rabu nanti”,kata c.Tajul. “Kringggg”,loceng sekolah berbunyi.Syafiqah dan kawan – kawannya segera bergegas ke kantin sekolah.Itu adalah tempat kegemaran diorang. “Amira,ko tolong belikan makanan untuk aku,aku nak gi tandas jap”,kata Syafiqah. “Okay,jom bratur”,balas Amira sambil mengajak Amila dan Nabiha beratur.

“Aduh,kenapa tiba-tiba je aku sakit perut ni,siot ar”,cakap Syafiqah sendirian.Dalam perjalanan Syafiqah ke tandas,tiba-tiba,Syafiqah menjadi cuak+marah. “Kenapa jumpa budak bangang tuh jugak?”,soal Syafiqah sendirian. “Aduh,aku dah la tak tahan ni”,kata Syafiqah sendirian. “Wey,Syafiq,Syafiq.Ko ni dengar tak aku cakap? Ko ni teruk la”,kata Zakril.Zakril ni best friend Syafiq.Dia ni la orang yang selalu cover untuk Syafiq kalau Syafiq ponteng skola.Dia ni jugak la orang yang slalu tolong Syafiq buat h/w.Tak heran la kalau Syafiq slalu dapat pujian dari semua cikgu kat skola. “Ril,aku nak gi toilet jap,Nanti aku datang balik.Sori ar,dah tak tahan ni.”,balas Syafiq sambil menggoyang badan.Sebenarnya,dia tipu je.Padahal,dia nak ikut Syafiqah.

Selepas Syafiqah selesai menjalankan hajatnnya,dia membasuh tangan dan keluar. “Eh,asal ketat sangat pintu ni? Selalunya tak macam ni.Heran betul aku.”kata Syafiqah. “Huh,padan muka minah ni.Pasal dia la,aku kena denda cuci tandas.Nasib baik aku curi kunci tandas ni,haha!”,kata Syafiq dalam hatinya.Dia terlalu seronok sampai tergelak kuat cam setan. “Hello,ada orang ke kat luar? Tolong bukakkan pintu ni.Tolong,tolong!!!”,Syafiqah berteriak.Tiba-tiba Syafiqah menangis. “ Ishh,kesian la plak minah ni,takpe kali ni aku lepaskan.Lain kali jangan harap”,kata Syafiq.Dia membuka pintu menggunakan kunci dan cepat-cepat melarikan diri.

“Eh,mane Syafiqah ni? Cakap nak cerita kat kitorang.Lamanya pergi tandas”,kata Nabiha. “Pergi tandas ke buat tandas,hahaha”,kata Amila sambil menghirup sup ayam buatan makcik kantin. “Eh,tu dia,panjang umur doh”,kata Amira. “Aku takut seyh”,kata Syafiqah sambil menangis teresak-esak.Nasib baik dah takde orang sebab waktu rehat pon nak habis. “ Eh, asal ko nangis ni? Ade hantu ke?”,kata Amila,Amira dan Nabiha serentak.Mereka tergelak. “Kringggg!”,loceng sekolah berbunyi.Waktu rehat telah habis. “Lepas habis sekolah ni korang lepak rumah aku la,boleh lah aku crite panjang,kat skola tak sempat la,nak tak?”,ajak Syafiqah. “Okay gak,lagipun boleh lah siapkan kerja science ni”,kata Amira. “Eleh ni mesti ada udang di sebalik mee,yela tiba-tiba ko rajin,haha”,kata Nabiha. “Aku tau dia nak usha jiran Syafiqah la..”,sambung Amila.Keempat-empat orang kawan itu bergelak sesama sendiri.

DI RUMAH SYAFIQAH..

“Jom ar masuk bilik aku.Takpe,mak ngan ayah aku balik malam nanti.Kakak aku tidur rumah sewa dia.Dia ada project ape tah”,jelas Syafiqah. “Okay”,mereka menjawab serentak. “Eh biar aku buat kan air jap.Penat korang berjalan.”,Syafiqah berkata sambil turun tangga. “Eh,takpe la,kitorang nak dengar ko crite,nanti-nanti je la air tu”,kata Nabiha.Amira dan Amila mengangguk tanda setuju.

“Macam ni critenye,aku tertinggal bas.Masa otw nak gi skola,ada budak langgar aku.Dah la guna basikal.Sakit tau tak.Pastu sedap hati dia je, tuduh aku langgar dia.Aku ngan dia pon gaduh.Bila da sampai skola,ada cikgu tahan,pastu kitorg kena denda cuci kantin selama 2 minggu.”,jelas Syafiqah. “Ohh,yang langgar ko tu laki ke pompuan? Gila dasyat crite ko.Cam drama pon ade gak”,kata Amila. “Laki”,jawab Syafiqah. “Yang ko nangis masa gi tandas tu apesal?”,tanya Nabiha. “Masa aku nak keluar dari tandas,ada orang kunci pintu tandas dari luar.Aku dah try bukak banyak kali,tapi tak boleh.”,jelas Syafiqah. “Camne ko terlepas?”,tanya Amira. “Ada orang bukak kot.Aku pon tak tau,tibe-tibe je boleh.

1 comment:

  1. aku suka part 'dia terlalu seronok sampai tergelak kuat cam setan' haha ngan datuk kurap tu

    ReplyDelete